Életrajz

Dobszay-Meskó Ilona Erkel-díjas zeneszerző, karmester.

Zeneszerzői munkásságát szimfonikus zenekari művek, versenyművek, oratorikus és vokálszimfonikus kompozíciók, egy balett, három mesejáték, vegyeskari, nőikari, férfikari és gyermekkari kompozíciók, szólódarabok, hangszeres és énekes kamarazene, egy melodramatikus zenekari mű, valamint egy zenés-verses színházi est és egy opera alkotják. Missa “Da Pacem” című nagyoratóriuma a 3 évre elnyert MMA ösztöndíj jóvoltából született a pandémia alatt (2020-2022).

Mesejátékai bő 200 előadás során több tízezer óvodás és iskolás gyermekhez jutottak el. Műveit a hazai szimfonikus zenekarok szívesen és rendszeresen tűzik műsorukra. Hazánkat képviselte New Yorkban, Vancouverben, Rómában díjnyertes alkotásaival, de például Pekingben, Japánban, Németországban, Izraelben, Svédországban is előadták műveit.

Érdeklődése középpontjában a zenés színház áll. Jelenleg második operáján dolgozik.

A Magyar Állami Operaház vendégkarmestere. Vezényelte többek között a Kodály Filharmonikusok Debrecent, a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekart, az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekart, az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, a Gödöllői Szimfonikus Zenekart, a Szegedi Szimfonikus Zenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Miskolci Szimfonikus Zenekart, a Budafoki Dohnányi Zenekart, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. A Ventoscala Sinfonietta zenekarnak megalakulása (2003) óta karmestere és vezetője.

Zeneszerzői és karmesteri munkássága mellett két évtizedes tanári tapasztalattal is rendelkezik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés tanára, mentortanár, az intézmény szimfonikus zenekarának vezetője, karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével tartott mesterkurzusait 15 országból látogatták fiatal karmesterek.

A 2000-es években zongorakísérőként is dolgozott, illetve számos operaelőadást korrepetált a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színházi rendező szakán, a Zeneakadémia opera szakán, a Radio France Fesztiválon, Montpellierben világhírű művészekkel. Egyes operaelőadásokban a zenekart zongorán helyettesítette. Vezényelte Donizetti: Rita című operáját, Rossini: Olasz nő Algírban című operáját, Tallér Zsófia: Johanna című filmoperáját, Vidovszky László: Nárcisz és Echó című operáját, melyet maga is rendezett. A mai napig aktívan zongorázik különböző kamarazenei formációkban.

Zeneszerzés tanárai voltak: Vajda János, Kocsár Mikós, Csemiczky Mikós és Petrovics Emil.

Karmester tanárai voltak: Gál Tamás, Ligeti András, Youri Simonov, Medveczky Ádám és Tihanyi László.

Versenyek, kurzusok, ösztöndíjak, díjak:

2002-ben I. helyezést ért el a Vántus István Zeneszerzésversenyen, melyet 35 éven aluli magyar és határon túli magyar zeneszerzők részére hirdettek meg. 2003-ban a Zeneakadémia által rendezett Kincses nevet viselő zeneszerzőversenyen kapott I. helyezést, ugyanezen a versenyen 2001-ben a legjobb előadó díját nyerte el. Ösztöndíjasként részt vett Sári József ausztriai és Betsy Jolas franciaországi zeneszerzőkurzusán. 2004-ben zeneakadémiai szervezésben a New York-i Juilliard School biztosított koncertlehetőséget Szénnévált szeretők című darabja bemutatására, 2017-ben Vancouverben képviselte hazánkat az ISCM Fesztiválon Choral című vegyeskari kompozíciójával. 2019-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia 3 évre szóló alkotói ösztöndíját. 2022-ben zeneszerzői munkásságát Erkel Ferenc-díjjal ismerték el.

Művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban, így például az MR3-Bartók Rádióban: Korunk zenéje, ArTRIUM, a Fészek Művész Klubban: Új magyar művek hangversenyciklusa, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, továbbá az Ifjúsági Kortárszenei Esteken, az Őszi Fesztiválon, Tavaszi Fesztiválon, Mini Fesztiválon, a Café Kortárs Művészeti Fesztiválon, az Ördögkatlan Fesztiválon, a KalandraFül! Fesztiválon, az Egri Kamaraopera Fesztiválon. 2004-ben a Római Magyar Akadémia felkérésére komponált. 2007 februárjában az országos főiskolai és zeneakadémiai harsonaversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek. 2010-ben és 2018-ban a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen gyermekkari műve kötelező anyag volt a döntőben illetve a Kórusverseny 50. jubileumi évfordulójára, egyben a város fennállásának 750. évfordulójára Vivat, crescat, floreat címmel írt kórusművet a Kodály kórusnak a gálahangversenyre. 2014-ben az országos főiskolai és zeneakadémiai klarinétversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek. 2018-ban és 2019-ben az országos középiskolai és főiskolai gitárversenyre írt kötelező művet. Jancsi és Juliska című mesejátékát szerte az országban játsszák, közel a 100. előadáshoz szimfonikus zenekari változatban is. Későbbi, Fehérlófia című meséje az 88. előadásnál tart, szintén szimfonikus zenekari változatban is. Harmadik gyermekeknek szánt előadása, a Rigócsőr király 2019 őszén indult útjára, napjainkig 17 előadás ért meg. 2022-ben a Magyar Kultúra napja tiszteletére Kecskemét város szerzői estet rendezett zenekarra írt kompozícióiból, melyet maga dirigált. A Honvéd Férfikar felkérésére Petőfi Sándor költeményére íródott A magyarok Istene című műve, a Költészet napján hangzott el a Vigadó Nagytermében 2022-ben szimfonikus zenekari kísérettel, majd felvétel készült belőle a Concerto Szimfonikus Zenekarral együttműködésben. 2022-ben az Magyar Opera 200 című ünnepi eseményen hangzott el a Magyar Opera Fanfár című műve saját vezényletével. A Simándy Épület avató ünnepségén 2023-ban újból felcsendült a mű. Akartok-e játszani című zenés-verses színházi játék zeneszerzője, mely 2023. tavaszától látható folyamatosan.

Tagságai:

Elnökségi tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és tagja a Vántus István Társaságnak. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Ellenőrző Bizottságának tagja.