COnceRtino oPpUre fantaSia per trombone

Keletkezési idő:

2007.

Időtartam: 

7′

Apparátus:

harsona, zongora

Műismertető:

ConceRtino oPpUre fantaSia per trombone című művem 2007 januárjában keletkezett. Egy klasszikus gyors-lassú-gyors, egybekomponált előadási mű harsonára és zongorára, mely a fúvós hangszerekre írt sorozatom részét képezi. Ez utóbbira utal a címben kiemelt “corpus” szó, illetve a cím egyben utalás a harsonaszólam versenymű-szintű nehézségére is. A rapszodikus zongorabevezetőt kivéve a mű gyakorlatilag egyetlen témából áll, amely különféle hangulatokban, karakterekben, ritmusképletekben jelenik meg. A darab hivatalosan a Zeneakadémia harsonaversenyére készült, mint kötelező darab, de az inspiráló közös munka és a nyilvános bemutató Fejér Andrásnak és Sarkady Katalinnak köszönhető.

„A darab 2007-ben, a Zeneakadémia harsonaversenyére készült. A nagyszabású és játéktechnikai szempontból is igényes kompozíció igazi gáladarab, afféle jutalomjáték; és talán az sem véletlen, hogy a mű felépítése a romantikus olasz operák többrészes nagyáriáit juttatta eszembe.”
Molnár Szabolcs: „A szerencsés tizenharmadik. Új Magyar Művek Hangversenyciklusa 2010”. Muzsika 54 /2 (2011. február)

https://docplayer.hu/842619-Kusz-veronika-ranki-andras-szabo-ferenc-janos-portrek-es-tanulmanyreszletek-szemelvenyek-a-kodaly-zoltan-zenei-alkotoi-osztondij-sajtorecepciojabol.html